Jumalan temppeli

JUMALAN TEMPPELI

Uuden liiton seurakunta on Kristuksen ruumis ja siksi myös Pyhän Hengen temppeli, Jumalan asunto tällä nykyisellä aikakaudella,
1. Kor. 3:16 Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä?

2. Kor. 6:16 Ja miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, niinkuin Jumala on sanonut: ”Minä olen heissä asuva ja vaeltava heidän keskellään ja oleva heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.”

Ef. 2:19 Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä,

Jeesuksen Kristuksen seurakunta Herran temppelinä viittaa tulevaan kirkkauden valtakuntaan ja itse taivaaseen. Taivaassa uskovilla on ”asumus Jumalalta”,
2. Kor. 5:1-5 Sillä me tiedämme, että vaikka tämä meidän maallinen majamme hajotetaankin maahan, meillä on asumus Jumalalta, iankaikkinen maja taivaissa, joka ei ole käsin tehty. Sentähden me huokaammekin ikävöiden, että saisimme pukeutua taivaalliseen majaamme, sillä kun me kerran olemme siihen pukeutuneet, ei meitä enää havaita alastomiksi. Sillä me, jotka olemme tässä majassa, huokaamme raskautettuina, koska emme tahdo riisuutua, vaan pukeutua, että elämä nielisi sen, mikä on kuolevaista. Mutta se, joka on valmistanut meidät juuri tähän, on Jumala, joka on antanut meille Hengen vakuudeksi.

Hebrealaiskirje puhuu myös taivaallisesta pyhäköstä, josta maallinen temppeli on pelkkä varjokuva,
Hepr. 8:5 ja jotka palvelevat siinä, mikä on taivaallisten kuva ja varjo, niinkuin ilmoitettiin Moosekselle, kun hänen oli valmistettava maja. Sillä hänelle sanottiin: ”Katso, että teet kaikki sen kaavan mukaan, joka sinulle vuorella näytettiin.”
Hepr. 9:24 Sillä Kristus ei mennyt käsillä tehtyyn kaikkeinpyhimpään, joka vain on sen oikean kuva, vaan itse taivaaseen, nyt ilmestyäkseen Jumalan kasvojen eteen meidän hyväksemme.

Ilmestyskirja viittaa usein Johannekselle näytettyyn taivaalliseen temppeliin; ilmeisesti tällä tarkoitetaan Jumalan läsnäoloa,
Ilm. 7:15-16 Sentähden he ovat Jumalan valtaistuimen edessä ja palvelevat häntä päivät ja yöt hänen temppelissään, ja hän, joka valtaistuimella istuu, on levittävä telttamajansa heidän ylitsensä. Ei heidän enää tule nälkä eikä enää jano, eikä aurinko ole sattuva heihin, eikä mikään helle,

Ilm. 11:19 Ja Jumalan temppeli taivaassa aukeni, ja hänen liittonsa arkki näkyi hänen temppelissään, ja tuli salamoita ja ääniä ja ukkosenjylinää ja maanjäristystä ja suuria rakeita.

Johanneksen käyttämä kuvakieli tuo paikoin mieleen Hesekielin temppelin ja Sakarjan näkyjen kuvauksen,
Sak. 2:5Mutta minä olen oleva, sanoo Herra, tulimuuri sen ympärillä ja kunnia sen keskellä.
Ilm. 3:12 Joka voittaa, sen minä teen pylvääksi Jumalani temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos, ja minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, sen uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta minun Jumalani tyköä, ja oman uuden nimeni.

Temppeli voi viitata aivan yksinkertaisesti lunastettujen seurakuntaan. Sen sijaan Ilmestyskirjan luvuissa 11, 15 ja 16 tuskin puhutaan Kristuksen maanpäällisestä seurakunnasta; pikemminkin on kyseessä tuomioiden aikainen taivas. Uudessa Jerusalemissa ei ole temppeliä; kaupungin temppeli on itse Herra Jumala ja Karitsa,
Ilm. 21:22 Mutta temppeliä minä en siinä nähnyt; sillä Herra Jumala, Kaikkivaltias, on sen temppeli, ja Karitsa.

Siellä Jumala on ”kaikki kaikissa”,
1. Kor. 15:22-28 Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa, mutta jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus, sitten Kristuksen omat hänen tulemuksessaan; sitten tulee loppu, kun hän antaa valtakunnan Jumalan ja Isän haltuun, kukistettuaan kaiken hallituksen ja kaiken vallan ja voiman. Sillä hänen pitää hallitseman ”siihen asti, kunnes hän on pannut kaikki viholliset jalkojensa alle.” Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema. Sillä: ”kaikki hän on alistanut hänen jalkojensa alle.” Mutta kun hän sanoo: ”kaikki on alistettu”, niin ei tietenkään ole alistettu se, joka on alistanut kaiken hänen allensa. .Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa.

Siunaten: Johanna

Mainokset
Kategoria(t): Pyhän Hengen kaste.. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jumalan temppeli

  1. Juniper sanoo:

    Kiitos tästä artikkelista, missä monia erilaisia näkökulmia Herran temppeliin – hienosti yhteen koottuna.
    Niin usein sanotaan, että pitää elää terveellisesti, koska ruumis on Pyhän Hengen temppeli. Hyvä niinkin, mutta – kuten Johannan kirjoituksessakin – Jumalan temppelillä voidaan tarkoittaa monta eri asiaa tai ”tilaa”, joista Raamattu käyttää symbolisesti sanaa ”temppeli”, jotta me paremmin voisimme oivaltaa Raamatun sanoman. Jeesuskin puhui paljon vertauskuvin.
    Niinpä – kun elän Kristuksessa, kun olen juurtunut Häneen – saan osan myös Pyhästä Hengestä… jolloin ruumiini/majani/temppelini on liitetty Jumalan seurakuntaan näkymättömin mutta tuntuvin sitein; vaikka en käykään niissä ”käsin rakennetuissa” kirkoissa, voin hyvin sanoa olevani ja eläväni Jeesuksessa Kristuksessa – nyt ja ikuisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s